Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel


Verslag Warschau

De klimaattop in Polen dit jaar was nummer negentien in het rijtje. Al bijna twee decennia lang organiseren de Verenigde Naties de “United Nations Framework Convention on Climate Change Conferences of Parties” (“UNFCCC COPs”), en toch blijft de jaarlijkse CO2-uitstoot de hoogte in gaan. De globale hoeveelheid koolstof in de atmosfeer bereikte dit jaar zelfs een absoluut hoogtepunt in de menselijke geschiedenis.

 

Meer info

  

Polluters talk, we walk.

Een dag vóór het einde van de internationale klimaatonderhandelingen in Warschau hebben honderden klimaatactivisten, waaronder Friends of the Earth, de onderhandelingen verlaten.

Een protest tegen het gebrek aan ambities en in solidariteit met de mensen die reeds getroffen worden door de klimaatverandering.

 

Meer info

  

GGO Protestfeest


Op 12 november vindt tussen 11u en 14u op de Kouter in Gent een belangrijk protestfeest plaats. Tal van wetenschappers, organisaties uit het maatschappelijk middenveld, activisten, mensen uit de culturele sector, vakbonden, burgers en politici verzamelen dan om te laten zien en horen dat ze leugens zoals verspreid door de agrochemische industrie niet slikt.

Meer info

  

COP 19

Meer dan 120 groepen, bewegingen en netwerken klagen aan dat de Europese Unie de koolstofmarkten wil uitbreiden tijdens de VN klimaatonderhandelingen in Polen (COP19, Conferentie van de Partijen). Vooral grote vervuilers hebben hier baat bij en laat het nu net ook deze bedrijven zijn die een grote invloed hebben op de COP19.

 

Meer info

  

Stop Steenkoolgas vreest cascades van vergunningen

De coalitie Stop Steenkoolgas is bezorgd om de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters in de Verenigde Staten. Die stelde er gisteren samen met zijn Nederlandse collega Rutte een studie te zullen aanvatten rond de aanwezigheid van schaliegas in de Vlaamse ondergrond. Eerder stelde Peeters tijdens een onderhoud op zijn kabinet ‘geen believer’ te zijn van onconventionele gaswinning. Vanaf 15 september kunnen in elk geval nieuwe exploratieaanvragen opnieuw oude stukken mijngebied aanspreken.

Meer info

  

Actie voor behoud Ferraris bos

 

Zondagnamiddag heeft Friends of the Earth samen met een aantal andere organisaties een picknick georganiseerd aan 't Ferraris bos in Wilrijk. Het was een gezellige middag met 100 deelnemers.  's Nachts hebben activisten van groeNoord en Groenfront! het bos bezet. Friends of the Earth steunt de bezetting en hoopt dat de provincie deze acties zal zien als een signaal om de kapvergunning in te trekken.

Meer info

  

 

Sporen van glyfosaat in urine van testpersonen

 

 

Uit een studie aangevraagd door BUND (FoE Duitsland) en Friends of the Earth Europa is gebleken dat bij bijna de helft van de onderzochte personen sporen van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in hun lichaam zit.

Labtesten uitgevoerd in Bremen laten zien dat in de urinestalen van 5 van de 10 Vlaamse testpersonen sporen van glyfosaat aanwezig zijn. Het is niet bekend waar het precies vandaan komt of wat het met ons lichaam doet.

 

Meer info

  

Behoud bos Wilrijk

 

 

Veritas, van de kledingaccessoires, is met het logistiek bedrijf H. Essers in zee gegaan om een nieuw kantoor en magazijn te laten bouwen in Wilrijk. Ondanks de vele lege bedrijfsruimtes in Vlaanderen moet daarvoor een bos gekapt worden.
 
Friends of the Earth pleit voor het behoud van het volledige bos.
 

 

Meer info

  

Aardappelproces in Dendermonde

 

Gisteren, 28 mei, is in Dendermonde het ‘patattenproces’ voortgezet. Ondanks de moeizame treinverbinding (door de ramp bij Wetteren) verzamelden vanaf 9 uur zo’n 200 mensen zich voor de rechtbank om hun steun te betuigen aan de beklaagden.

 

Meer info

  

 

Onafhankelijke experts niet gehoord

Er is momenteel geen consensus onder experten om Tihange 2 en Doel 3 opnieuw op te starten.

Friends of the Earth vindt dat de overheid die centrales uit voorzorg definitief moet stilleggen, afhankelijk van de uitkomst van een politiek debat eventueel zelfs vroeger dan voorzien in de Wet op de Kernuitstap. Om een toekomstige ramp te vermijden dient Tihange 1, de oudste kerncentrale van België, onmiddellijk te worden gesloten. 

Opiniestuk

  


Vlaams Minister-President Peeters: “Ik ben geen believer van steenkoolgas”

Een dertigtal activisten van de campagne ‘Stop Steenkoolgas’ hebben vandaag actie gevoerd voor de gebouwen van de Vlaamse regering op het Martelaarsplein in Brussel. Ze vroegen garanties dat het reconversiegeld dat de Vlaamse regering vrijmaakt voor Limburg niet zal aangewend worden voor de plannen rond steenkoolgasontginning.

 

Meer info
  

Reactie goedkeuring opsporingsaanvraag steenkoolgas

Climaxi en Friends of the Earth vzw eisen een breed maatschappelijk debat over onconventioneel gas nadat het controversiële project Limburg Gas groen licht kreeg vandaag.

 

Meer info

  

The Big Greenwash Circus

Het VIB (Vlaams Instituut Biotechnologie), één van de initiatiefnemers van het beruchte aardappelveld te Wetteren, is goed op weg om de tweede Greenwash Award te winnen. De Greenwash Award is een prijs van de vzw Climaxi die gaat naar ‘organisaties of bedrijven die valse oplossingen voorstellen voor de klimaatcrisis’. VIB wordt op de voet gevolgd door het Europees systeem dat de CO2-Emissiequota verhandelt.

Meer info

  

Opiniestuk: Boren naar steenkoolgas

 

Dit opiniestuk van Geert De Cock (Food & Water Europe) verscheen in Het Belang van Limburg op 10 april 2013.

Deze maand beslist de Vlaamse regering over de aanvraag van een opsporingsvergunning door de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) en het Australische bedrijf Dart Energy. Die twee bedrijven willen in het gebied rond Houthalen-Helchteren naar steenkoolgas speuren.

Lees verder

 

  

Benefiet etentje

Friends of the Earth organiseert een benefietdiner om je smaakpapillen te verrassen! Kom naar deze avond om samen te eten en verhalen te delen. De maaltijd bevat soep, voorgerecht,  een buffet met 5 verschillende soorten gerechten en een toetje! Al het eten zal veganistisch en zoveel mogelijk lokaal geproduceerd zijn. Alle opbrengst gaat naar Friends of the Earth.

Koop je ticket bij Lekker Gec of contacteer ons via  Natascha@motherearth.org om een plekje te reserveren!

Tickets kosten 20euro.

  

Info-vergadering voor bezorgde Limburgers


Limburg gasvrij?

Hoe kunnen we de plannen rond steenkoolgas een halt toeroepen?

Wanneer: Maandag 11 maart 2013 – 19.30u
Waar: Limburgse Milieukoepel, Geraetsstraat 25, 3500 Hasselt
Wie: Alle bezorgde Limburgers zijn meer dan welkom

 

Lees meer..

  

Steenkool en schaliegas: verbod in plaats van geheimdoenerij!


Climaxi vzw en Friends of the Earth vragen aan minister van milieu Joke Schauvlieghe om, zoals andere Europese landen, een verbod in te stellen op proefboringen rond onconventioneel gas in Vlaanderen. Vandaag leren we immers dat Shell schaliegas wil ontginnen in de Kempen. Nauwelijks twee weken geleden vroeg de NV mijnen een vergunning aan om proefboringen te kunnen uitvoeren naar steenkoolgas in Limburg.

 

Persbericht

  

Steun ons

Friends of the Earth is dringend op zoek naar extra financiële steun om de werking rond milieu, ontwapening en mensenrechten verder te zetten.

Je kan hier meer lezen over hoe je ons precies kan helpen! En je vindt wat meer uitleg bij de projecten die we in het verleden gedaan hebben én o zo graag voortzetten.

Lees meer

  

‘Business Europe’ kantoor bezet


Een groep van 40 jonge actievoerders heeft op 3 december het kantoor van Business Europe bezet gedurende 90 minuten. De groep, die deel uitmaakt van het “Power Shift Belgium” evenement, klaagde daarmee de rol van Business Europe in het klimaatdebat aan.  Business Europe is een van de grootste lobbygroepen in Brussel, die de belangen van een veelheid aan bedrijven vertegenwoordigt.

 

Meer info

  

De mythen van een nieuwe industrie
 

De schaliegas-industrie verkoopt zichzelf als een nieuwe groene transitiebrandstof voor Europa, én als een oplossing voor klimaatverandering. Nochtans is onconventionele gasontginning een gevaarlijke en vervuilende industrie. Steenkoolgas wordt ontgonnen door het verlagen van de druk in de steenkoollagen. Daardoor komt het methaangas vrij.

 

Meer info

  
 

Power Shift Belgium

Een mobilisatie voor en door jongeren op 1,2 en 3 december in Brussel, tijdens de VN klimaatonderhandelingen in Qatar. Workshops én actie rond klimaatrechtvaardigheid en tegen het gelobby van big business.

 

Meer info

  

Weg met de onconventionele gasindustrie


Op woensdagochtend 3 oktober hebben activisten van Friends of the Earth verscheidene delegaties opgewacht die het 'European Gas Policy Forum' bijwonen. De activisten zijn het niet eens met de pro schaliegas houding van de sprekers op de conferentie.

 

Meer info

  

Good Food March

 

Op woensdag 19 september kwamen honderden betogers samen in Brussel voor de Good Food March, een initiatief van oa Friends of the Earth, Via Campesina en Slow Food.

De betogers eisen een meer eerlijke en groene landbouw, een einde maken aan voedselspeculatie, ondersteunen van kleine boeren, eerlijke prijzen voor boeren en aandacht voor een lokaal landelijk ontwikkelingsbeleid.

 

Meer info

  

Sing for the climate

 

Climaxi maakte een rock 'n roll versie van het klimaatlied! Live te zien op 22 september om 21u in 't Uilekot te Herzele! 

 

  

Barsten in de nucleaire droom

Het recente nieuws over de ontdekking van duizenden scheurtjes in het reactordrukvat van kernreactor Doel 3 staat haaks op de goed-nieuws-show rond kernenergie die de nucleaire sector en haar sympathisanten in politiek en media gewoonlijk brengen.


Friends of the Earth vindt het aangewezen om op een weloverwogen manier de afbouw van kernenergie te realiseren, in plaats van onverwacht geconfronteerd te worden met stroomonderbrekingen als gevolg van het onvoorspelbaar gesputter van Belgische kerncentrales waarvan de vervaldatum overschreden is.
 

Lees meer

  

Stop Steenkoolgas

 

Friends of the Earth protesteert tegen de plannen om steenkoolgas te ontginnen in Limburg. Steenkoolgas is een nieuwe vorm van energie opwekking die extreem schadelijk is voor het milieu én voor de gezondheid van de lokale bevolking. 

Het veroorzaakt watervervuiling, lawaaihinder, meer CO2 uitstoot, een vernietiging van natuur en van het landschap. Nochtans wil de overheid nog vóór het einde van dit jaar een vergunning geven voor het starten van proefboringen in het Kempisch steenkoolbekken.

 

Lees meer

Teken de petitie tegen steenkoolgas

  
 

Klimaatactiekamp 2012

 

Deze zomer vindt het vierde klimaatactiekamp plaats op rij in ons land. Het kamp, dat van 3 tot 8 augustus de tenten opslaat in Leuven, richt de pijlen ondermeer op de bankensector, maar wil ook lokale thema's bespelen.  

Tijdens zo'n kamp komen vaak tot honderden mensen, van jong tot oud, gedurende een week samen om ervaringen uit te wisselen, workshops en debatten mee te maken, duurzaam, veganistisch en klimaatneutraal te leven en natuurlijk ook samen vreedzaam actie te voeren.

Meer info: www.climaxi.be

 

 

  

Steunbrief Field Liberation Movement

Op 8 mei startte het proces van 11 activisten van de FLM in Dendermonde. De ondertekenende organisaties uiten hun steun voor de elf beklaagden en vragen de Belgische en Vlaamse overheid om een streep te trekken onder alle komende veldproeven voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s).

Lees de volledige steunbrief

  


Actie tegen teerzandolie

Jonge activisten verzamelden op 5 mei aan een Shell tankstation met de boodschap: “Shell maakt de wet niet”.
 
De olie-industrie gaat steeds meer en meer tot het uiterste om aan brandstoffen te geraken. Er moet steeds dieper geboord worden om aan steeds moeilijker te bereiken olie- en gasbronnen te geraken. De exploitatie van de Canadese teerzanden is één van de meest vervuilende en extreme energieprojecten die oliebedrijven tegenwoordig ondernemen.
 

Meer info

  

Gevaarlijke gaswinning

Tegenwoordig leeft iedereen wel met het besef dat onze gas- en petroleumvoorraden niet onuitputtelijk zijn. Daar zijn twee oplossingen voor te vinden. Ofwel investeert men in groene,
hernieuwbare energiebronnen én energiebe-sparende maatregelen, ofwel gaat men op zoek naar onconventionele energiebronnen.

In dit rapport lees je meer over onconventionele manieren van gaswinning en de risico's voor mens en milieu. (foto: www.gaslandthemovie.com)

  

Weerwoord artikel Knack

Friends of the Earth wenst te reageren op het artikel “Bang om ziek te worden” in Knack van 7 maart 2012.
In de intro van zijn tekst doet bioloog en Knack-redacteur Dirk Draulans een voorspelling: “Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de ramp met de kerncentrale van Fukushima zware gevolgen zal hebben voor de volksgezondheid.” Dit lijkt ons een al te voorbarige voorspelling. Een doctor in de wetenschappen zou moeten weten dat bepaalde kankers pas na jaren aan de oppervlakte komen.
 

Meer info

  
 

Steun Ons
Word vandaag nog lid of donateur bij Friends of the Earth en geniet van:

  • een driemaandelijks Bulletin in je brievenbus
  • hou je lidkaart bij in je portefeuille en op vertoon krijg je korting op jouw maaltijd in het biologisch eet- en theehuis Lekker GEC en het biologisch restaurant Komkommertijd te Gent
  • als je donateur wordt, dan heb je ook een korting van 10% bij de aankoop van producten van Friends of the Earth, neem een kijkje op www.foeshop.org

Meer info...