Worst EU lobby awards

 

De pogingen vanuit de zakenwereld om Europese actie te ondermijnen op het vlak van klimaatbeleid en regulering van financiën worden aan het licht gebracht met de lancering van de 'Worst EU Lobbying Awards 2010'. Imperialistische invloed op regeringen verhindert de broodnodige maatregelen om de huidige financiële en ecologische crisissen aan te pakken.
 
Vanaf nu kan iedereen online stemmen (www.worstlobby.eu) op de meest “verdienstelijke” winnaar in de twee categorieën van dit jaar: Klimaat en Financiën. Iedereen kan online stemmen tot 25 november 2010.

En... de genomineerden zijn:
 
In de categorie Klimaat, genomineerd met ondersteuning van: Climate Action Network Europe, Oxfam en World Development Movement:
 
 1. Business Europe
  Genomineerd voor het agressieve lobbyen om een effectief klimaatbeleid te blokkeren terwijl ze beweren klimaatactie te steunen.
 1. Arcelor Mittal
  Monopolist van de staalindustrie, genomineerd voor het lobbyen op CO2-reducties onder het Emissions Trading Scheme (ETS) en profiteren van de gratis ETS emissierechten.
 2. RWE
  Genomineerd voor groen beweren te zijn terwijl het energiebedrijf lobbyt om de vervuilende kolen- en oliegestookte centrales open te houden.
   
In de categorie Financiën, genomineerd met ondersteuning van: ATTAC Network, World Development Movement:
 
 1. Royal Bank of Scotland
  Genomineerd voor het geheime lobbywerk in Brussel en om het misbruiken van insider contacten door voormalig EU-commissaris Günter Verheugen als adviseur in te schakelen.
 2. Goldman Sachs en afgeleide lobby groep ISDA
  Genomineerd voor het agressieve lobbywerk om hun “financiële massavernietigingswapens” te verdedigen.
   
 3. Hedge fund en private vermogens lobbygroepen AIMA en EVCA
  Genomineerd voor misleidend lobbywerk om regulatie te blokkeren van schadelijke speculaties in de financiële sector.

  Onder de genomineerden in beide categorieën vallen bedrijven en lobbygroepen die 'geheim' lobbyden en valse argumenten en bedreigingen gebruikten om effectieve regulering te blokkeren. Hun misleidend lobbywerk heeft enkel tot doel om grotere winsten te verzekeren voor grote bedrijven ten koste van de Europese gemeenschap.
   
  De awards werden op 13 oktober in Brussel gelanceerd door de europarlementsleden Evelyn Regner en Dan Jørgensen en de mascotte van dit jaar: Lobby-Cleaner, die het publiek aanmoedigde hun stem uit te brengen en de Europese klimaat- en financiën-lobbycratie op te kuisen.

  Paul de Clerck, sprak namens de organisatie van de 'Worst EU Lobbying Awards 2010':
  "We hebben sterke Europese beleidsmaatregelen nodig om klimaatsverandering tegen te gaan en om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Het doel van de Worst EU Lobbying Awards 2010 is om het schadelijke imperialistische lobbywerk, dat effectieve Europese wetgeving inzake klimaat en financiën blokkeert, publiekelijk aan het licht te brengen en tegen te gaan."

  De mascotte van de Worst EU Lobbying Awards 2010 roept het publiek op om te stemmen voor hun keuze en om te helpen de druk op te voeren op Europese beleidsmakers om het belang van het publiek voor te laten gaan op commerciële belangen.

  Evelyn Regner, Europarlementslid zei: “Het is vijf voor twaalf, de regulering van de financiële sector kan niet langer uitgesteld worden, al is het tegen de belangen van de bankenlobby, Hedge Funds en private vermogens. De Europese Instellingen moeten sterk en resistent zijn tegen lobby-invloeden.”
   
  Dit is de vijfde editie van de awards. De “winnaars” van elke categorie worden op 3 December bekendgemaakt.

  Voor meer informatie, ga naar: http://www.worstlobby.eu/