Kamperen voor het hoofdkwartier van BASF

P7090009.JPG

De nacht van zaterdag 9 juli op zondag 10 juli bracht een groepje milieu-activisten, waaronder Friends of the Earth activisten, de nacht door in een geïmproviseerde camping op het bedrijfsterrein van BASF in de Antwerpse haven. Volgens de actievoerders is de chemiereus één van de oorzaken van klimaatverandering en andere milieuproblemen.

De actievoerders gingen op zaterdagavond 9 juli het bedrijfsterrein op en sloegen er vier tenten op. “BASF profileert zich op zijn website als een bedrijf dat uitblinkt in duurzaamheid en efficiënt energiegebruik. Het bedrijf beweert dat het bijdraagt aan het vinden van oplossingen voor globale uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. Daarom leek het ons een uitstekende plaats om er tijdelijk ons klimaatactiekamp te vestigen. We eisen een stukje van het bedrijf op en maken het op die manier écht groener”, aldus een van de activisten.
 
Het groene image waar BASF op zijn website mee uitpakt kan immers niet verhullen dat het bedrijf een kwalijke rol vervult. Zo is het een van de bedrijven met de hoogste uitstoot van broeikasgassen in de Antwerpse haven. De chemische industrie verbruikt ook enorm veel energie.
Daarnaast is BASF één van de motoren achter de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde organismen. In de omstreden veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren staan ook door BASF ontwikkelde en gepatenteerde aardappelen. “Wij geloven niet dat genetische manipulatie zal bijdragen aan de oplossing van honger in de wereld, zoals vaak beweerd wordt, aldus de activisten.
De actie kadert in het klimaatactiekamp dat sinds dinsdag in het Sint-Annabos, op Linkeroever, georganiseerd werd. Honderden mensen verzamelden er voor een week van workshops, discussies en acties rond klimaatverandering en mobiliteit.