Braziliaanse rechter schort werken aan Belo Montedam op

Een rechter in Brazilië heeft de stopzetting bevolen van de bouw van een multi-miljarden damproject in het Amazonegebied.
Rechter Carlos Castro Martins blokkeerde alle werkzaamheden die de natuurlijke loop van de Xingurivier zou beïnvloeden.
Hij oordeelde in het voordeel van de visserijgroepen die argumenteerden dat de Belo Monte dam het lokale visbestand zou aantasten en de inheemse volkeren schade zou kunnen toebrengen.
 
De overheid zegt dat de dam cruciaal is om tegemoet te komen aan de groeiende energiebehoeften.
 
Rechter Martins voorkwam dat het bedrijf achter het project, Norte Energia, “een haven bouwt, explosieven gebruikt, dijken en kanalen aanlegt en andere infrastructuurwerken uitvoert dat invloed zou hebben op de loop van de Xingurivier en dus het visbestand zou aantasten.”
 
Juridische strijd
 
De rechter zei dat het aanleggen van kanalen en dijken negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de riviergemeenschappen die van kleine visserij leven. Hij zei dat de bouw van verblijfplaatsen voor de vele arbeiders van het project wel kon doorgaan, omdat het de loop van de rivier niet zou beïnvloeden.
 
Men verwacht dat het consortium achter het project in beroep zal gaan tegen de beslissing.
In juni steunde het Braziliaanse milieuagentschap de bouw van de dam en ging daarmee voorbij aan de bezorgdheden van de milieuactivisten en inheemse groepen die argumenteren dat het schade zal toebrengen aan het grootste tropische regenwoud van de wereld en tienduizenden mensen zou ontheemden.
 
Het agentschap, Ibama, zei dat de dam onderwerp is geweest van “serieuze analyse” voor zijn impact op het milieu.
De dam van 11 000 megawatt zou de derde grootste zijn in de wereld – na de Drieklovendam in China en Itaipu, dat samen beheerd wordt door Brazilië en Paraguay.
 
BRON: BBC, 29 september 2011